2016-02-26

Arctic Group erbjuder IT-studenter ny väg in på företaget

En stol, ett bord och en enkel väg in på företaget samt betalt medlemskap i HSB. IT-företaget Arctic Group i Luleå tar flera originella grepp för att hitta blivande arbetskraft i form av studenter på Luleå Tekniska Universitet. -Vi måste våga gå mot strömmen och jobba på nya sätt säger Mikael Andreasson, Affärsområdeschef IT-Konsulter Norden på Arctic Group.

-Vi IT-studenter är mycket eftertraktade och många försvinner tyvärr från Luleå och anställs av de stora företagen söderut, säger Kristian Nordman, en av dem som deltagit i Arctic Groups rekryteringsprogram Karriär-stolen.

I samband med Luleå Kommuns näringslivsfrukost på torsdagen berättade Mikael Andreasson om Arctic Groups riktade arbete mot studenter på LTU. De studenter som väljs ut får en arbetsplats på Arctic Group där de kan hålla till och i princip göra vad de vill.

-Det handlar alltså inte om en praktikplats utan studenterna får en chans att bekanta sig med vad vi gör. Om det passar kan de som projektanställda delta i våra vanliga uppdrag, parallellt med sina studier. Studenten får alltså succesivt en chans att komma in i vårt arbete. Mot slutet av utbildningen kan hon eller han bli provanställd och slår allt väl ut blir det en tills vidare-anställning efter godkänd examen.

Testat sju studenter
Systemet infördes för ca ett och ett halvt år sedan och Arctic Group har hittills haft sju studenter på plats varav två fått anställning. Den som var först ut var Kristian Nordman, 27 år, ursprungligen från Falun, som nu också anställts.

-Jag gillar den frihet jag fick på Arctic Group och det visar sig ganska snabbt om man klarar att jobba och studera samtidigt, säger han.
Boende en viktig fråga

-Vi är noga med att se studenterna som fullvärdiga medarbetare, säger Mikael. Det innebär att de, och även deras respektive, hänger med på alla personalaktiviteter. Vi tänker också på deras framtida livssituation, till exempel boendet. Det är också därför vi sponsrar deras inträde i HSB.

En spännande väg in
-Liksom många andra IT-bolag i regionen har Arctic Group ett stort rekryteringsbehov, säger Matz Engman, vd på Luleå Näringsliv. Det här är ett spännande sätt att dels erbjuda en väg in på företaget, dels se till att kompetenta IT-tekniker stannar kvar när de är klara med sin utbildning på LTU. Chanserna att lyckas kan vara lättare när man vänder sig till personer som vet vad det innebär att bo och verka här i Luleå.

Stort anställningsbehov
-Med tanke på att vi i fjol rekryterade ett 10-tal personer och att vi behöver anställa ungefär lika många i år kan vi inte förlita oss till vanliga rekryteringsprocesser, säger Mikael Andreasson. Vi har också en stor egen stab av seniora konsulter. Tillsammans med de unga blir det en perfekt mix av erfarenhet och nyvunna kunskaper som bidrar till att vårt företag blir stabilt för framtiden.